Jump to content
MAINOS

Teknologiasta ratkaisuja vanhusten kotihoidon haasteisiin


Hoitajat.net
 Jaa

Suomi ikääntyy ja erityisesti vanhusten huollon kustannukset kasvavat vuosi vuodelta väestön ikäjakauman painopisteen kallistuessa yhä suuremmille lukemille. Ratkaisuja vanhusten huollon kehittämiseen on haettu jo jonkin aikaa siirtämällä resursseja laitoshoidosta kotihoidon puolelle. Tulevaisuuden edistysaskeleita haetaan muun muassa teknologiakentältä.
 
Kotihoitoa on painotettu vanhusten huollossa 90-luvulta alkaen. Vuodesta 2013 alkaen myös lain mukaan vanhusten huollon palvelut on tullut järjestää niin, että ihminen voi asua kotonaan mahdollisimman kauan. Julkisessa keskustelussa kotihoito vastaanottaa kuitenkin usein enemmän risuja kuin ruusuja.

- Kotihoidon kohtaamaa kritiikkiä voidaan lähestyä useasta näkökulmasta. Yksi ongelmista on, että hoito sijoittuu aikaan, jolloin hoidon tarve ei välttämättä ole suurin. Hoito ei myöskään toistaiseksi muunnu vaadittavasti asiakkaan tarpeen mukaan. Kuntoutuksen roolia kotihoidossa tulisi myös edistää entistä enemmän, toteaa EKSOTEn kehitysjohtaja Merja Tepponen.

Tepponen korostaa, ettei haasteiden taustalta voida nimetä yhtä yksittäistä syytä vaan kyse on kokonaisuudesta. Laitoshoitoon verrattuna kotihoito vaatii 2-3 kertaa vähemmän resursseja ja järkevällä resurssien siirtämisellä, suunnittelulla ja koulutuksella kotihoidon vaikuttavuus on huomattavasti suurempi.
 
Teknologia avaa mahdollisuuksia kotihoidon kehittämiselle

Anturitekniikka ja niin sanottu teollinen internet tekee tuloaan ja siltä suunnalta etsitään ratkaisuja myös kotihoidon haasteisiin. Tulevaisuudessa hoitoa voidaankin kohdentaa teknologiaa hyödyntämällä entistä paremmin oikeille ihmisille ja oikeaan aikaan. Kotihoidon ammattilaisten työtä tukevia ja ohjaavia ratkaisuja kehitetään kiihtyvällä tahdilla myös Suomessa.

- Nykyaikaisella anturitekniikalla voimme saada ajankohtaista tietoa vanhusten terveydentilan kehittymisestä ja kohdentaa tätä tietoa vasten arjessa hoitoa oikealla tavalla oikeaan aikaan. Älykkäiden antureiden keräämä data auttaa meitä myös kohdistamaan hoitoa ennakoivasti. Yksikään muistisairaus ei ole parantunut lepositeissä lepäämällä, summaa yhteen työryhmänsä kanssa anturitekniikkaan pohjautuvaa Sointu-ratkaisua kehittävä Jukka Lano.

Myös Tepponen nostaa esille teknologian mahdollisuudet kotihoidon kriisitilanteiden ennakoinnissa ja ennaltaehkäisevän hoidon suunnittelussa.

- Toivottavaa olisi, että teollisen internetin ratkaisujen avulla kertyvästä tiedosta voitaisiin saada lisäarvoa tulkitsemalla tietoa ja sitä kautta tapahtumia ennakoimalla kehittää hoitoa, summaa yhteen Tepponen.

 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Hienoja sanoja ja visioita, mutta vaikka kuinka antureita mummoon lätkittäis ja dataa siirrettäis servereille, niin edelleen vaan hoitajien käsiä ja aikaa tarvitaan silloin kun lusikka ei huulille nouse ja paidan napitus ei onnistu. Toki ennakoimalla saadaan varmasti hyvääkin aikaiseksi, mutta ei se tätä vanhusten kotihoidon resurssiongelmaa poista. 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Teknologiaa voisi ja tulisi kohdentaa työikäisiin joilla eläköityminen lähellä että olisivat sitten hyvässä tai ainakin kohtalaisessa kunnossa eläkkeelle päästyään kun esim lääkehoito olisi asianmukaisesti toteutunut. Siitä olisi sitten jouhevaa ja luontevaa jatkaa teknologian käyttöä, jos tarpeen, kotona. Turhaa niitä vimpaimia on kaupata ennen sotia syntyneille ..

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Sensorien ja data miningin lisääntyminen johtaa jopa siihen että niitä lusikannostokyvyttömiä elinvuosia tulee kasoittain lisää.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...