Jump to content
MAINOS

Sairaanhoitaja: Huonoja kokemuksia päivystyksessä ei paranneta leimaamalla koko hoitohenkilöstö


Hoitajat.net
 Jaa

Päivystyksen odotusaulassa istuvat potilaat eivät tiedä mitä seinien takana tapahtuu. Kuva: Dreamstime.

Hoitohenkilöstön tylyttämiseen julkisuudessa turhautunut sairaanhoitaja Anna Heikkilä kirjoittaa kolikon kääntöpuolesta Facebookissa. YLE:n A-talk ohjelmassa ruodittiin torstaina hoitohenkilökunnan käytöstä. Hoitajien keskuudessa on ihmetelty laajasti sitä, ettei paikalla ei ollut ainuttakaan hoitohenkilöstön edustajaa. Heikkilä on samoilla linjoilla.

- Yle osallistuu sairaanhoitajien lokakampanjaan; Sairaanhoitajien töykeydestä on keskustelemassa kaksi lääkäriä ja kaksi päättäjää (toinen joskus tehnyt sh:n hommia). Ei anneta edes mahdollisuutta puolustautua eli avaudun täällä, kirjoittaa Heikkilä.

Ohjelmassa keskustellut kansanedustaja Tuula Haatainen (sd.) on työskennellyt hoitotyössä viimeksi 80-luvulla.

- En puolusta huonoa ja töykeää käyttäytymistä, niihin täytyy reagoida, ja vaikuttavin kanava on valituksen tekeminen kyseiseen yksikköön, ei huutaa somessa ja mediassa kaikkien sairaanhoitajien olevan töykeitä ja ammattitaidottomia, jatkaa Heikkilä.

Kirjoituksessa tuodaan esille myös se, ettei aulassa istuva potilas voi tietää mitä seinien takana tapahtuu. 

- Yksittäinen potilas ei myöskään pysty arvoimaan päivystyksen kuormitusta, koska potilaita hoidetaan monessa eri paikassa. Onneksi niin, en esimerkiksi haluaisi itseäni elvytettävän keskellä aulaa. Toki joskus on tehnyt mieli viedä potilas joka on putkitettu joka reiästä, sen täynnä olevan odotusaulan ohi jos jollain siellä heräisi ajatus siitä, että jollain saattaa olla asiat paljon huonommin kun itsellä. En sitä tietenkään ole tehnyt koska kunnioitan potilasta ja omaisia, toteaa Heikkilä.

Hoitohenkilöstön käytöstä ja empatiakykyä on myös arvosteltu julkisuudessa laajasti. Koko ammattikunta on leimattu yksittäistapausten perusteella. Heikkilä heittääkin ihmisille haasteen:

- Ja sitten siihen empatiakykyyn; meitä sairaanhoitajia on moneen junaan, mutta uskon että suurin osa kollegoista pystyy edelleen sille flunssapotilaallekin osoittaa ystävällisyyttä, kiireen keskelläkin. Potilaille heittäisin kuitenkin ajatuspähkinän ennenkuin aloittaa hoitokeskustelun haukkuen ja kyseenalaistaen; hoitaja on saattanut olla esimerkiksi elvyttämässä ja potilas on menehtynyt, taukoon ei ole ollut aikaa joten sen hymyn saaminen kasvoille voi olla hankalaa. Tai hän on voinut tehdä tunteja työtä että on saanut väsyneen omaishoitajan puolison osastolle, ei "vain" jauhanut puhelimessa.

Terveydenhuollon työntekijät kohtaavat väkivaltaisia potilaita lähes päivittäin. Hoitohenkilökuntaan kohdistuva väkivalta on myös raaistunut viime vuosina

- Olen itse joutunut vuosien aikana hyvin outoihin tilanteisiin potilaiden kanssa, eikä ole ollut mitenkään harvinaista, että keskustelua on ollut turvaamassa vartija, koska potilas tai omaiset ovat uhanneet fyysisesti ja vielä useammin sanallisesti. Aika kekseliäs haukkumasana saa olla, että se minut enää yllättäisi, toteaa Heikkilä.

Kirjoituksessa haastetaan myös pohtimaan omaa käytöstä terveydenhuollon asiakkaana.

- Olen ollut myös elvytyksessä (minkä valitettavasti osa potilaista näki) kun toisen potilaan omainen on tullut valittamaan odotusajoista ja vaatinut minua soittamaan numeropalveluun, koska he ovat nyt myöhässä jostakin. Olen kuullut odotusaulassa keskusteltavan juuri tapahtuneesta kolarista, mistä potilaat ovat tuotu samaan sairaalaan, ja seuraavassa lauseessa ihmeteltävän, että mikä täällä nyt kestää. Tässä ehkä 0,1% oudoista tilanteista, missä olisi toivonut potilaalta käytöstapoja tai edes tilannetajua, jatkaa Heikkilä.

Useat hoitajat ovat väsyneet ja vaihtaneet alaa, niin myös Anna Heikkilä.

- Itse totesin jo vuosia sitten, että kyynistyn ja väsyn ennenkuin täytän 40vuotta ja osaksi siksi päätin lähteä opiskelemaan. En voi kun nostaa hattua kollegoille, jotka jaksavat tehdä päivystystyötä vuodesta toiseen, heidän ammattitaitonsa on kullan arvoista meille kaikille ❤

Lopuksi hän toivoo ihmisten kertovan myös positiivistista kokemuksista päivystyksissä.

- Nyt tämän haukkumisen sijasta kaipaisi niitä positiivisia kokemuksia, niitä on kuitenkin varmasti enemmän kun negatiivisia. Kuinkakohan monta elämää päivystys on kuitenkin pelastanut.

Yle osallistuu sairaanhoitajien lokakamppanjaan; Sairaanhoitajien töykeydestä on keskustelemassa kaksi lääkäriä ja kaksi...

Julkaissut Anna Heikkilä 22. syyskuuta 2016
 Jaa

MAINOS

Keskustelu

Recommended Comments

Hyvä kirjoitus.

Hoitohenkilökunnan täytyy ottaa vastaan nega palautetta, ohjeita, käskyjä yms. potilailta ja omaisilta. Pahimmoillaan näin.

Mitäs jos me menisimme esim. arkkitehtiä neuvomaan: kamala rakennus, osaatko sä nyt ihan varmasti, mä vaadin tuota oviaukkoa muutettavan heti. Kärjistystä, kyllä.

Joskus tekisi mieli avautua oikeen kunnolla sen sijaan että yrität hymyillä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Huono vertaus siinä mielessä, että arkkitehtihän tekee työtään asiakkaan tilauksen mukaisesti. Hoitohenkilöstö tietää potilaan puolesta, miten asioiden pitäisi olla eikä ota tilauksia vastaan. Tiedoksi vaan, että kyllä hoitajat aika usein avautuvatkin ja kaatavat oman ahdistuksensa potilaiden niskaan.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Siitähän se hyvä tulee myös jos arkkitehti sokeasti tekee mitä pyydetään... Arkkitehdinkin pitää välillä puhua asiakkaaseen järkeä jottei mene rakennukset päin *****a. Ja lujuuslakijat ja muut insinöörit pitävät arkkitehdin maan pinnalla ettei piirrä asioita joita on mahdoton toteuttaa käytännössä.

Muokattu - jupet
Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Päivystys ruuhkautuu, kun tk. ei vedä. Henkilökunnassa on paljon veemäistä porukkaa, mutta niin on vuodeosastoillakin. Hoitajissa on todella paljon itseään täynnäolevia mul**uja, jotka glorioivat omaa työtään ja osaavat vain valittaa ja pyytää lisää palkkaa. Sitten on meitä, jotka tehdään duunit mitä pitää, maksetaan lainat, kunnioitetaan potilasta, eikä valiteta resursseja tai muita asioita ainakaan potilaille.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Hoitajilta olen saanut pääasiassa hyvää hoitoa ja olen laittanut palautetta ko. sairaalaan (etelä- suomi) suullisesti / kirjallisesti. Pitäisi puhua enemmänkin lääkäreitten käytöksestä, joka on toisinaan epäasiallista, etenkin kun tarvitsee enemmän ko. palveluita. Vastausta palautteeseen ei ole tullut koskaan, olisi edes kohteliasta pahoitella asiaa, mutta kehoitetaan menemään toiseen sairaalaan?! Ja hoidot jätetään puolitiehen... Hoitaja kyllä pahoitteli, kun kerroin etten siellä koskaan ole saanut hyvää, asiallista hoitoa. En halunnut ensinnäkään lääkäriä, joka oli jossain aineissa ja potilasasiamies nosti kätensä! Hyvä veli / sisarjärjestö toimii!! Valvira pitäisi laittaa uusiksi ja oikeusasiamies toiminta epäuskottavaa! 

 

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille



Luo tunnus tai kirjaudu sisään kommentoidaksesi

Vain jäsenet voivat kommentoida

Luo tunnus

Rekisteröi tunnus yhteisöömme. Se on helppoa!

Rekisteröi uusi tunnus

Kirjaudu sisään

Onko sinulla jo tunnus?

Kirjaudu sisään

×
×
  • Luo uusi...