Jump to content
MAINOS

Kätilöliitto: Matkasynnytyksissä kuolemanriski moninkertainen


Reportteri

Recommended Posts

Synnytysosastojen vähentäminen on johtanut tien päälle syntyneiden vauvojen määrän nopeaan kasvuun. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennakkotietojen mukaan sairaalan ulkopuolella suunnittelemattomasti tapahtuneet synnytykset lisääntyivät viime vuonna jopa 20 prosenttia edellisvuoteen nähden. Kasvu johtuu pääasiassa pidentyneistä matkoista synnytyssairaalaan. 

 

Kun vielä 1990‐luvun alussa ambulanssiin synnytettiin pitkien välimatkojen Pohjois‐ ja Itä‐Suomessa, nyt kaikissa sairaanhoitopiireissä on yhtä suuri riski joutua synnyttämään tien päällä. Suomessa syntyi viime vuonna noin 58 000 lasta. Näistä matkalla tai suunnittelemattomasti sairaalan ulkopuolella syntyi noin 150. Kätilöliiton mukaan matkasynnytysten määrän kasvu on otettava vakavasti. Kuolemanriski vastasyntyneellä on moninkertainen, jos synnytys ei tapahdu sairaalaolosuhteissa ja ammattilaisten hoidossa.

 

Vuonna 1975 Suomessa oli 62 synnytysyksikköä. Nyt synnytyksiä hoitaa enää 27 sairaalaa. Keskittämistä halutaan hallituksen toimesta jatkaa entisestään siten, että päivystysasetuksen astuttua voimaan synnytysten osalta 1.6.2015, synnytyssairaaloita olisi sosiaali‐ ja terveysministeriön aloitteesta Suomessa enää 20. Hallituksen aikeena on sulkea kaikki alle tuhannen synnytyksen laitokset. Rakenneohjelmassa hallitus tavoittelee lakkauttamisista noin 25 miljoonan euron säästöjä.  

 

Päivystysasetuksen muuttamiseksi synnytysten osalta on perustettu kansalaisaloite:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/765

 

Matkasynnytyspäivä

 

Suomen Kätilöliitto järjestää  lokakuun 10. päivä matkasynnytystapahtuman, jonka tarkoituksena on, että kuka tahansa voi avata synnytyspisteen matkasynnytyspäivän kunniaksi. Pop up -synnytysyksiköt nousevat moottoriteiden rampeille, bussipysäkeille, huoltoasemien pihoille sekä kaikkialle, missä syntymä saattaa tapahtua synnytysosastojen harventamisen vuoksi. Kätilöliiton mukaan kuka tahansa voi perustaa synnytysyksikön esimerkiksi telttaan, auton takapenkille tai bussipysäkille, sillä matkasynnytyksissä ei ole mukana alan ammattilaisia tai välineistöä.

 

Matkasynnytyspäivä on kätilöiden kannanotto suomalaisen synnytyskulttuurin murrokseen. Kätilöliitto muistuttaa, että tempaus on mielenilmaus eikä pop‐up‐synnytysyksiköissä hoideta synnytyksiä.

 

Lisätietoja tempauksesta: https://www.facebook.com/matkasynnytyspaiva/info

 

Lähde: Kätilöliiton tiedote

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

  • 2 viikkoa myöhemmin...
MAINOS

Olisko jollain faktaa siitä, kuinka vaarallista matkalle syntyminen oikeasti on? Vai onko kyseessä mutu-tieto?

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Samaa minäkin mietin. Jos 150 lasta syntyy vuosittain muualle kuin sairaalaan niin kattavaa aineistoa saa kerätä kuitenkin muutaman vuoden. Ja oma mutu sanoo, että suuressa osassa näistä 150:stä paikalla on kuitenkin ambulanssi, eli terveydenhuollon ammattilainen. Vaikkeivat he ehkä synnytysten ammattilaisia olekaan, niin kyllä he jotakin aiheeseen liityenkin osaavat.

 

Mutta mielenkiintoista olisi nähdä tällainen tutkimus, jossa olisi eritelty sairaalan, ambulanssin ja täysin itse toimitetyt synnytykset.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Toi matkasynnytysten lisääntynyt kuolemanriski on varmasti ihan fakta.

 

Sairaalassa on käytössä anestesiologi, kirurgi, synnytyslääkäri ja tarvittaessa muun alan erikoislääkäri minuuteissa tarpeen toteamisesta. Puhumattakaan leikkaussalimahdollisuudesta. Vaikka olis kuinka kova kyytijamppa niin kaikkea ei osaa ja kyllähän nuo matkasynnytykset mielletään vaativiksi ihan ensihoitohenkilöstönkin mielestä (mutu).

 

Suomessa tehdyssä tutkimuksessa asiaa on sivuttu: http://www2.cfpc.ca/local/user/files/%7BB7CB6D55-FF1E-4894-A1FF-DC7C8EC45BA6%7D/BJOG%20-%20Should%20births%20be%20%20centralised%20in%20higher%20level%20hospitals_%20Experiences%20from%20regionalised%20health%20%20care%20in%20Finland.pdf

 

 

 

In out-of-hospital births, perinatal mortality was much higher than in other children.

 

Tutkimuksen mukaan sairaalassa tapahtuvissa synnytyksissä kuolleisuus on 4.9 / 1000 synnytystä ja sairaalan ulkopuolella valintakriteereistä riippuen 32.7 - 43.7 / 1000 synnytystä.

 

EDIT: Tuolla tutkimuksessa on mainittu myös sellainen mielenkiintoinen asia, että pienessä synnytyssairaalassa kuolleisuus on 3.1 / 1000 ja yliopistosairaalassa 7.0 / 1000. Tähän tietysti vaikuttaa se, että ennalta vaikeaksi arveltuja synnytyksiä keskitetään yliopistosairaaloihin.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Okei, eli tuossa tutkimuksessa sanotaan ihan selväst, että lääketieteellistä perustetta nykyisten synnytyssairaaloiden lopettamiselle ei ole. Paljonkohan tällä uudistuksella "säästetään". Iso ongelma meidän yhteiskunnassa on joka alalla tämä, että päätösten takana olevia oikeita syitä ei kerrota julkisesti. Sitten "perustellaan" sellalaisella tiedolla, joka ei pidä paikkaansa. Jos syynä on taloudellinen säästöyritys niin miksi sitä ei sanota ja esitetä laskelmia etukäteen. Vain siten uudistusten onnistumista voisi jälkikäteen objektiivisesti arvioida.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Mutu:

Toi matkasynnytysten lisääntynyt kuolemanriski on varmasti ihan fakta.

?

Osasinkohan mie lainata? En.

Löysin itsekin tutkittua tietoa 90 -luvulta, jossa todettiin, että sairaalan ulkopuoleinen synnytys lisää kuolleisuutta x3. Samassa todettiin, että kuolleisuus liittynee nimenomaan kotisynnytyksiin. Huomioitavaa on, että tutkimuksen teosta on jo aikaa ja nykyisellä sikiöaikaisella diagnostiikalla osataan seuloa riskisynnytyksiä paremmin kuin ennen.

Kotimaista tutkittua (tilastollista) tietoa siis kaipailen aiheeseen liittyen. Lapissa on kuitenkin kymmeniä (tuhansia) vuosia synnytetty eläviä lapsia vaikka matkaa sairaalaan kertyykin satoja kilometrejä. Riskisynnyttäjiksi luokiteltavat raskaana olevat (äidin perussairaus, joka voi vaikuttaa synnytykseen, kaksoset, aiemmat komplikaatiot synnytyksissä, etinen istukka jne.) hakeutuvat lähellä laskettua aikaa sairaalan lähettyville odottelemaan synnytystä.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

Käsittääkseni synnytyssairaaloiden palveluiden parantaminen vähentää lasten kokonaiskuolleisuutta aavistuksen enemmän mitä matkasynnytykset kuolleisuutta lisäävät. Sairaaloissa syntyy valtava määrä lapsia, ja siellä täällä ymmärtääkseni pyöritetään aika pienellä porukalla yllättäviä ja vaikeita tilanteita samalla kun 30 min varallaolosta aletaan soittamaan hoitajia ja lääkäreitä paikalle. Hyvää tutkimusdataa aiheesta tuskin Suomesta on. Toki jonkin verran keskittyminen myös eriarvoistaa kansalaisia.

Jos potilas on sekavampi kuin meidän yksikössä hoitajansa, kuuluu potilas sairaalahoitoon...

Ylpeiksi jumalat tekevät ensin heidät, jotka jumalat haluavat tuhota.

Suora linkki kommenttiin
Jaa toisille sivustoille

MAINOS

Arkistoitu

Tämä aihe on arkistoitu, siihen ei voi enää vastata.

×
×
  • Luo uusi...